Svečano otvorena džamija u Gostunu

U selu Gostun koje se nalazi na području medžlisa IZ-e Brodarevo svečano je otvorena džamija. Uz pomoć Mešihata IZ-e u Srbiji, mještana i vakifa gostunski mekteb prerastao je u džamiju. Na samom početku ašere je proučio hfz. dr. Haris-ef. Hadžić.

Prisutnima se obratio imam džamije u Sutivanu Mirsad-ef. Burdžović koji je istakao da će džamije na Sudnjem danu govoriti za nas ili protiv nas. Posebno istakao ulogu muftije dr. Mevlud-ef. Dudića kao način kako se u teškim vremenima trebalo boriti za očuvanje zajednice.

Predsjednik Odbora za izgradnju Muhamed Tumbul zahvalio se svima na podršci uz datu riječ da će se ezan sa džamije Gostuna čuti dok je vijeka i svijeta. U izgradnji džamije, ističe, učestvovalo je 198 vakifa. Sakupljeno je preko 49.000 eura za kratak vremenski period.

U ime donatora obratio se Elmedin Muslić. Njegova dova i poruka bila je da ova džamija bude svjedokom na Sudnjem danu kako je jedno malo mjesto uspjelo slogom ostvariti jedan dugogodišnji san.

Predsjednik medžlisa mr. Muhamed Bašić istakao je da je ovo selo imalo sve vrijednosti koje krase jednu zajednicu, a otvaranjem džamije samo se, ističe on, kruniše slika vrijednosti.

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud-ef. Dudić obratio se prisutnima. Gostun je, reče Muftija, do danas bio mrtvo mjesto. Od danas, kazao je, otkad se čuje ezan sa minare ovo je živo, lijepo i ponosito mjesto.

“Danas je posebna čast biti ovdje u Gostunu. Od danas pn je drukčiji. Do jučer je Gostun bio mrtav, jer se nije čuo ezan. Nema berićeta niti selameta u mjestu gdje se ne čuje ezan. Od danas, ovo je lijepo, ponosito i mubarek mjesto. Dok nije bilo džamije mogli smo da prođemo i malo da šaramo, a sada nas ova minara i džamija prozivaju. Od danas ovo mjesto je živo mjesto”, istakao je muftija dr. Dudić.

Onaj ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu dž.š, kazao je Muftija. Zato se od srca zahvalio svima koji su dali, kako kaže, od sebe za sebe. Ona je ljepotica na zemlji, istakao je Muftija, a na Sudnjem danu biće zalog, svjedok za dobro i karta za Džennet.

Dovu je na kraju proučio glavni imam medžlisa IZ-e Brodarevo Džemal-ef. Đuhić.

izvor: SANA