Skrivene operacije Moskve: Ovo je misteriozni Rus koji je Dodiku i SNSD-u omogućio izbornu pobjedu

Privatne paravojne formacije, širenje dezinformacija putem interneta i miješanje u izborne procese postali su osnovni vanjskopolitički alati Rusije. Osobe koje stoje iza tih operacija, usko su vezane i za Bosnu i Hercegovinu, gdje su neki od njih i boravili kako bi “usmjerili” rezultate izbora u korist političkih struktura bliskih Kremlju.

Jedna od ključnih osoba u tom sistemu je Jevgenij Prigožin, u javnosti poznatiji i pod nadimkom Putinov kuhar. On je bivši osuđenik koji je osuđivan zbog pljački, prevara i primoravanja na prostituciju, a “legalnim poslovima” se počeo baviti devedesetih godina prošlog stoljeća kao vlasnik restorana u Sankt Peterburgu, a zatim i kao pružalac catering usluga za Kremlj. Danas je njegov zvanični biznis rasprostranjeni ugostiteljski konzorcij koji osigurava obroke milionima ruskih vojnika, policajaca, tužilaca, bolničkih pacijenata, učenika, za šta je od ruskih poreznih obveznika od 2011. godine, prema procjenama, dobio oko tri milijarde dolara. Ipak, u pozadini ovog unosnog biznisa krije se njegova stvarna uloga u Rusiji, a to su industrija porizvodnje lažnih vijesti, zastrašivanje novinara, miješanje u izbore, politički inžinjering i tajne vojne operacije.

Prigožin je u SAD-u optužen zbog uloge njegove “fabrike trolova” koja je utjecala na rezultate predsjedničkih izbora 2016. godine u korist Donalda Trumpa, što on danas izričito negira. Njegova “fabrika trolova” generirala je i jednu od najvećih poznatih internet-dezinformacijskih kampanja, u okviru koje je objavljeno 71.000 tvitova koji su imali za cilj da nametnu rusku verziju događaja o padu avion MH17. Ista infrastruktura objavila je hiljade poruka koje promoviraju Brexit. Prigožin je, također, povezan sa političkim inžinjeringom prilagođenim potrebama Kremlja u nekoliko afričkih zemalja, dok su ga Sjedinjene Američke Države sankcionirale zbog finansiranja Wagner grupe, privatne vojne kompanije s historijom tajnih operacija u Ukrajini, Siriji i nekoliko afričkih zemalja. Nedavno je optuživan za miniranje područja oko libijskog Tripolija. Evropska unija još nije sankcionirala njega ili njegovu grupu u vezi s bilo kojom od ovih aktivnosti.

Dugotrajna istraga “Bellingcata”, “The Insidera” i “Der Spiegela” otkriva da su dezinformacije, političko uplitanje i vojne operacije Jevgenija Prigožina čvrsto integrirane s ruskim Ministarstvom odbrane i njegovom obavještajnom rukom GRU-om. Prigožinova privatna infrastruktura, zajedno s onima drugih biznismena, ovisnih o vladi, poput Konstantina Malofejeva, ruskog oligarha bliskog Miloradu Dodiku, kojem je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu, čini se da služi kao paravan i kanal za pranje novca za vladine prekomorske operacije.

Istovremeno, Prigožinovi pokušaji da preuzme inicijativu i iskoristi svoju ključnu ulogu za ličnu korist također su rezultirali sramotom za Kremlj. Tokom neuspjele operacije zauzimanja naftnih bušotina od SDF-a i oružanih snaga SAD-a u sirijskoj provinciji Deir ez-Zor u februaru 2018. godine, Wagnerovi plaćenici pretrpjeli su težak poraz u američkom protunapadu. Ruski plaćenici objavili su i samoinkriminirajuće videozapise u polujavnim internet-grupama, poput ove jezive hronike mučenja, ubistava i klanja sirijskog civila u blizini Palmire.

“Bellingcat”, “The Insider” i “Der Spiegel” su tokom istrage identificirali ključnu figuru koja služi kao veza između Prigožinovih operacija u Africi i Ministarstva odbrane Rusije. Ta osoba je u cjelini upravljala ruskim paravojnim operacijama u Africi, uključujući i vrijeme u kojem su ubijena tri ruska novinara koji su istraživali Prigožinove operacije u Centralnoafričkoj Republici. Čini se da ta ključna osoba nije na radaru zapadnih obavještajnih ili agencija za provođenje zakona, jer uživa u mogućnosti neograničenog putovanja Evropom na osnovu šengenskih viza. Ova istraga temelji se na pregledu arhivirane e-pošte koja je pripadala zaposlenima koji rade za Prigožinovu kompaniju. Autentičnost tih poruka i sadržanih dokumenata utvrđena je putem intervjua s nekoliko bivših i sadašnjih uposlenika koji su utjecali na poslovanje u inostranstvu.

Veze Jevgenija Prigožina s Kremljom i ruskim Ministarstvom odbrane teško je prikriti s obzirom na istaknutu ulogu njegovih kompanija kao pružalaca usluga Kremlju i ruskoj vojsci. Međutim, intenzitet njegove komunikacije s najvišim ešalonom unutar Kremlja i Ministarstva odbrane teško je objasniti jednostavno na osnovu pružanja “ugostiteljskih usluga”.

“Bellingcat” je analizirao Prigožinove telefonske zapise nastale u osmomjesečnom periodu od kraja 2013. i početka 2014. Zapisi su pribavljeni iz hakiranih e-mailova Prigožinovog ličnog pomoćnika koji su 2015. procurili nakon napada ruskog hakerskog kolektiva “Shaltai Boltay”. E-mailovi su sadržavali evidenciju o korištenju telefona njegove kompanije “Concord Consulting & Management” i istražitelji “Bellingcata” su bili u mogućnosti da identificiraju Prigožinov lični broj na listi korporativnih brojeva na osnovu aplikacije za pretragu brojeva telefona. Taj se period poklapa sa Prigožinovim operacijama s “internet-trolovima” koje su se kretale od diskreditiranja ruskih opozicionara i nezavisnih novinara do ambicioznih međunarodnih operacija, najprije u Ukrajini, a zatim i širom svijeta.

Pikalovovo međunarodno izborno iskustvo nije ograničeno na Afriku. Dvadeset i sedmog septembra 2014. letio je u Beograd, a zatim je nastavio put u Bosnu i Hercegovinu, odnosno entitet RS. Vratio se preko Beograda 15. oktobra 2014. godine. Tokom tog perioda, koji se poklapa s općim izborima u BiH u kojima je pobjedu ostvario SNSD Milorada Dodika. Istovremeno je velika grupa Kozaka stigla u Banju Luku. Grupa od 144 muškarca navodno je doputovala kako bi učestvovala na festivalu kulture. Međutim, ovo putovanje je shvaćeno kao miješanje u izbore vršenjem pritiska na opoziciju. Grupu je predvodio Nikolaj Đakonov, koji je prethodno bio aktivan na ukrajinskom ratištu. Kozačka grupa napustila je BiH odmah nakon općih izbora koji su održani 12. oktobra 2014. godine.

Ruski oligarh Konstantin Malofejev je, također, u tom periodu putovao u entitet RS i na dan izbora je fotografiran s Dodikom.

Izvor:(Faktor/Saff)