Nevjerovatnio: Ulazak u Džehennem skupo se plaća, a ulazak u Džennet je besplatan

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Djed je rekao unuku: ”Sinko moj, znaj da je ulazak u Džennet besplatan, a ulazak u Džehennem se mora platiti.” Unuk je rekao: ”Djede, kako to?” Djed je odgovorio: ”Sinko moj, onaj ko igra igre na sreću, on daje novac za to, onaj ko pije alkohol, on troši novac na haram, onaj ko posjećuje javne kuće, on za to daje novac. A što se tiče Dženneta, čovjek za njega ne daje novac. Onaj ko klanja namaz ne daje za to novac, ko posti, ko čini istigfar i zikr, on za to ne daje novac, ko obara pogled čuvajući svoju čednost, on za to ne daje novac. Pa, sinko moj, da li želiš davati i trošiti novac zbog ulaska u Džehennem ili želiš besplatno ući u Džennet?!”

Čekajući budućnost

Šejh Ali Tantavi, rekao je: ”Pohađao sam osnovnu školu radi budućnosti, a onda su mi rekli: ‘Idi u srednju školu radi budućnosti.’ Nakon srednje škole rekli su mi: ‘Završi fakultet radi budućnosti.’ Kada sam završio fakultet rekli su: ‘Nađi posao u svojoj struci radi budućnosti.’ Zatim su rekli: ‘Oženi se i izrodi djecu radi budućnosti.’ I evo, dok pišem ove retke ja imam 77 godina i još uvijek čekam budućnost. Šta je zapravo budućnost osim crvena krpa kojom matador maše ispred glave bika koji je pokušava dohvatiti, ali nikako da dođe do nje, jer kada budućnost dođe ona postaje sadašnjost, sadašnjost postaje prošlost, a zatim opet čekaš novu budućnost. Istinska budućnost je da stekneš Allahovo zadovoljstvo, da se spasiš džehennemske vatre i da uđeš u Džennet.”

Šta znače izbori za predsjednika države?

Žena pita muža: ”Možeš li mi malo bolje objasniti šta znače izbori za predsjednika države i državni parlament?” Muž je odgovorio: ”Sjećaš li se kada sam te prosio kako sam ti obećavao da ću ispuniti sve tvoje zahtjeve i da ću ti kupovati sve što poželiš, kako bih osvojio tvoje srce i kako bih te oženio?” Žena je rekla: ”Sjećam, i ništa od toga nisi ispunio.” Na to je muž rekao: ”E upravo na to sliče predsjednički izbori i izbori za državni parlament.”

Saff