“LUD, ZBUNJEN, NORMALAN”: FAZLINOVIĆI KAO POUKA BOŠNJAČKOM NARODU

EMISIJA ” LUD, ZBUNJEN, NORMALAN ” SEM STO JE BOGOHULNA, ANTIISLAMSKA I ANTIBOŠNJAČKA ONA IMA I DRUGE PORUKE.

Prije svega propagira ideju komunizma trudeći se da predstavi kako se nekad živjelo u “bratstvu i jedinstvu”. Bratstvu i jedinstvu čiju cijenu smo mi Bošnjaci platili desetinama hiljada žrtava. Fazlinovići nam na najbolji način odslikavaju kako se to nekad živjelo.

Bošnjak nevjernik, muslimanskog imena, ženi se ženom druge vjere a sinu daje srpsko ime. On nju vara, gle čuda i ona njega. Njegov otac takodje oženjen ženom druge vjere ovaj put je hrvatica u pitanju, a kao šlag na tortu je djeda Izet, opet nevjernik koji svome praunuku, koji opet gle čuda nosi srpsko ime Branko, čita Marksa i zabranjuje mu da ide na vjeronauku.

Djeda Izet je tvrdi izdanak stare komunističke škole, uvijek u totalitarnom režimu spram drugih, uglavnom pijan, nasilnički- egoistično nastrojen, sa neizmjernom ljubavlju prema idealima komunizma, novcu, ženama i nemoralu, i sa max empatijom prema Bogu i svemu sto ima dodirnih tačaka s religijom. Kućna pomoćnica Rabija, predstavljena kao “zaostala” nevina tridesetogodisnjakinja, koju svoju čednost gubi sa kime drugim nego nemuslimanom (Dragan Combe), i veliki broj drugih primjera omalovažavanja Bošnjaka, Islama i muslimana a sve naravno u duhu oživljavanja ” bratstva i jedinstva “.

Sve to bi bilo manje čudno da opet nisu Bošnjaci ti koji se predstavljaju i kojima se pokušava proturiti ideja “bratstva i jedinstva” kako bi nam u ovom blagom zamahu nacionalnog i duhovnog osviješćivanja vratili breme naroda bez imena, kulture, jezika i historije. Šta da rade Bošnjaci u takvoj i drugim sličnim situacijama? Da dižu glas, bojkotuju i ukazuju jedni drugima na zlo, stalno podsjećajući jedni druge da ne smijemo zaboraviti genocide, etnička čišćenja, silovanja i druge zločine koji su nam se dešavali, jer smo bili naivni i zaboravni.

Moramo uzeti pouku i učiti na svojoj prošlosti i greškama, i ustati protiv svega onoga sto će nam stati na putu napretka, zbijmo safove, ujedinimo se,popravljajmo sebe pa onda djelujmo i na druge, edukujmo se na svim poljima, držimo se čvrsto Allahovog uzeta i nema sumnje da ce nam se stanje popraviti.

Moramo odgajati nas i nasu djecu na zdravim temeljima, jer nam trebaju ciste generacije koji ce biti vodilje ovog naroda inshallah.

Molim Allaha da izvučemo pouku iz ove i sličnih situacija i da nam popravi stanje !

Piše: Denis H./Summy Osmanagic

svjetlo dunjajluka.com