IMAM KĆERKU ZA VJERIDBU, ALI JE NE UDAJEM JOŠ DVIJE GODINE, A TRAŽE MI JE ZA ZARUKU. KAKO DA POSTUPIM ISPRAVNO?

Pitanje: Selamu alejkum! Imam kćerku za vjeridbu, ali je ne udajem možda za još dvije godine, a traže mi je za zaruku. Kako da postupim ispravno i da li smiju da se viđaju dok su zaručeni? Bio bih zahvalan ako mi objasnite, ili mi preporučite neku knjigu na ovu temu.

Allah vas nagradio!

Odgovor:

We alejkum selam we rahmetullahi we berekatuhu,

Ukoliko je, dragi brate, tvoja kćerka stasala za udaju i postoje prosci s kojima si zadovoljan kada je u pitanju njihova vjera i ahlak (moral), onda je udaj jer se od Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, prenosi da je rekao: “Kada vam dođe (kao prosac) onaj čijom ste vjerom i ahlakom zadovoljni, oženite ga…”

Ako je kćerka stasala za udaju, nemoj odugovlačiti sa njenom udajom, jer živimo u velikom vremenu fitne (smutnje, iskušenja), stoga se omladina treba sačuvati od harama, a islamski brak je itekako jedna od velikih preventiva očuvanja vjere i ahlaka.

Što se tiče zaruke, tvoja kćerka se smije viđati sa vjerenikom ali samo u prisustvu mahrema, tj oca (tebe u ovom slučaju), brata ili amidže… Žena se ne smije u toku zaruke osamljivati sa svojim vjerenikom jer je on još uvijek stranac za nju. Tek sklapanjem islamskog braka postaju jedno dugom dozvoljeni.

Allah vam dao svako dobro.

Odgovorio: Idriz Bilibani, prof. fikha

stazom islama