Horor u Banja Luci: Svi zaposleni u firmi u Incelu zatrovani teškim metalima!

Analiza je pokazala da je njihova krv zatrovana teškim metalima kao što su olovo, cink i živa.

Svi radnici u preduzeću “BC Metal”, a koje je smješteno u krugu Poslovne zone “Incel” u Banjaluci, imali su loše zdravstvene nalaze i svi su zatrovani teškim metalima, saznaje Srpskainfo.

Prema informacijama do kojih su došli, Inspekcija Gradske uprava Banjaluka zbog zabrinutosti za zdravlje radnika u ovoj firmi, krajem maja naredila je da svi radnici “BC Metala” moraju na vanredni ljekarski pregled zbog uslova i opisa posla kojim se bavi.

Naređeno je da svi radnici koji rade u krugu “Incela” idu na pregled, te je njih 29 posjetilo doktore. Ljekarski pregled je obavljen u jednoj klinici u Banjaluci, a neki nalazi su rađeni i u Beogradu. Rezultati pregleda šokirali su sve u Gradskoj upravi, ali i one koje su vidjeli nalaze“, kaže izvor.

Izvor je pojasnio da su nalazi pokazali da su svi radnici, koji rade na terenu, u krvi imali mnogo više teških metala, nego što je dozvoljeno: “Šestoro koji nisu kontaminiranu su zaposleni u kancelarijama i nisu bili u dodiru sa teškim metalima. To je firma koja se bavi recikliranjem starih akumulatora i radnici su stalno u dodiru sa teškim metalima, što se očigledno odrazilo na njihovo zdravlje. Analiza je pokazala da je njihova krv zatrovana teškim metalima kao što su olovo, cink i živa.

Prema njegovim riječima zaraženost radnika je zavisila i od toga koliko ko dugo radi u toj firmi, ali zanimljivo je da su mlađi radnici imali lošije nalaze, prenosi Radio Sarajevo.

Ime ove firme dospjelo je u javnost na početku afere “Piralen”, zbog toga što su, kada su krenule kontrole svih preduzeća u “Incelu”, izvezli na desetine kamiona zaražene zemlje i razbacili je po okolnim naseljima. Građani su tada posumnjali da je ova zemlja zaražena i sve su to prijavili inspekciji, koja je naredila da se to zemljište vrati u krug njihovog preduzeća.

Međutim, problem je to što je ta zemlje zaražena opasnim i kanceroginem uljem piralen i drugim teškim metalima, a danima je kisnula na privatnim imanjima, pa se sumnja da su kontaminirali i tu zemlju.

U firmi “BC Metal” su potvrdili da su svi radnici išli na vanredni ljekarski pregled i da je za četiri radnika predloženo da u idućih šest mjeseci promjene radno mjesto.

Kompletan tekst čitajte na ovom LINKU