Ovaj srpski zločinac je osuđen samo na sedam godina za silovanje Bošnjakinje u Foči 1992. godine

Apelaciono odjeljenje Suda BiH odbilo je žalbe branioca Milomira Davidovića, kao i ličnu žalbu ovog bivšeg pripadnika VRS-a kao neosnovane, te potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Davidović osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, odnosno za silovanja žene u julu 1992. u Foči.

Sud BiH izrekao je 27. februara presudu kojom je Milomira Davidovića, zvanog Liči, osudio zbog prisiljavanja žene bošnjačke nacionalnosti na seksualni odnos s njim, u julu 1992. godine.

Sud je utvrdio da je u periodu od 3. do 18. jula 1992. godine, vojnik VRS-a Dragan Zelenović izveo ovu ženu iz fočanskog Srednjoškolskog centra i odveo je u stan u zgradi zvanoj “Lepa Brena”, gdje su je Davidović i drugi vojnici silovali.

Sudija Jasmina Ćosić-Dedović je rekla tada da je sud povjerovao iskazu žrtve, koja je kazala da su žene zatočene u Srednjoškolskom centru odvođene zbog seksualnog zlostavljanja.

– Svjedokinja je na dosta uvjerljiv način opisala šta se dešavalo u stanu Dragana Zelenovića zvanog Zelja – rekla je tada sutkinja Ćosić-Dedović.

Sud je optuženom naložio da na ime odštete žrtvi isplati 10.000 konvertibilnih maraka.

Haški tribunal je 2007. osudio Zelenovića na 15 godina zatvora zbog učešća u silovanju i zlostavljanju žena i djevojaka u privremenim zatočeničkim centrima u Foči 1992. godine.

Zbog nedostatka dokaza, Davidović je oslobođen optužbe da je u zgradi “Lepa Brena” silovao još jednu Bošnjakinju.

Također je oslobođen optužbe da je u istom periodu silovao i treću ženu bošnjačke nacionalnosti, u napuštenoj kući u mjestu Dobro Polje, jer je žrtva izjavila da nije sigurna da je Davidović bio počinilac.

– Sud je zaključio da svjedokinja ne želi da optuži Davidovića za nešto što nije uradio, nije sigurna da je to on – istakla je Ćosić-Dedović.

Sud nije našao otežavajuće okolnosti na strani optuženog.

Od olakšavajućih okolnosti su cijenjeni, između ostalog, i njegovo korektno držanje tokom postupka i to što je izrazio žaljenje prema svim žrtvama silovanja u Foči.

(Saff/Faktor)