MATT FIELD : GRAĐANI PLAĆAJU PLAĆE PARLAMENTARCIMA, A ŠTA DOBIJAJU ZA TO?

Matt Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini za N1 je kazao da je frustriran situacijom u Bosni i Hercegovini kada je formiranje vlasti u pitanju – te da situacija u kojoj se zemlja nalazi nije normalna, uprkos tome što ovo nije prvi put da BiH nema vlast više mjeseci nakon održanih izbora.

Kako pomoći da se situacija makne sa mrtve tačke?

“Frustirajuća je situacija, dugo je prošlo od izbora. Puno posla čeka, nismo vidjeli formiranje vlasti na svim nivoima, građani plaćaju. Bukvalno. Plaćaju plaće parlamentarcima, a šta dobijaju za to? Trebamo vidjeti nastavak reformi, toliko posla. Stalno govorim, volio bih da političari stave šire interese na prvo mjesto. Šire interese da pronađu način za kretanje naprijed. Građani zaslužuju i trebaju zahtjevati bolje i više”, poručio je Field.

Šta mu kažu političari?

“Znam da se dešavalo i ranije u BiH ove situacije oko formiranja vlasti. Ovo nije normalna situacija. Ne možemo to prihvatiti. Mislim da možemo riješiti sve putem dijaloga sa fokusom na građane, na potrebe građana. To nismo vidjeli”, kazao je Field.

Na pitanje kome vjeruje od bh. političara – Field je kazao:
“Trebamo da stavimo fokus na građane, a ne na političke krize. Ova zemlja ima toliko potencijala. Mi pružamo podršku prije svega reformama u interesu građana. Neki od njih su odgovorni, ali građani ocjenjuju djelovanje – ne riječi. To nismo vidjeli”, ocijenio je ambasador za N1.

Velika Britanija kao prijatelj BiH želi da vidi rezultate, rekao je u razgovoru u Danu uživo.

“To može da bude kantonalnom, enitetskom i državnom nivou. Imamo nekoliko partnera. Kanton Sarajevo je jedan od njih, ali rezultati su bitni”, naveo je.

Izborni dan je najbitniji dan za građane, ocijeno je, ali i dodao:

“Prema mišljenju Evropske komisije, našem mišljenju -izborni sistem može biti pravičniji, direktniji, više fer. Veliki dio te priče je da građani imaju prave izbore, da imaju nekoliko opcija. Drugi put – oni se mogu odlučiti prema rezultatima”.

S druge strane Mostar 11 godina nema izbora.

“Nije normalna situacija. 11 godina bez izbora. Mišljenje je jasno – potrebno je održati izbore u Mostaru. Nadam se da ćemo iduće godine vidjeti izbore, ali potreban je dijalog između političkih aktera i odgovornost”, poručio je Field za N1.

Govoreći o stanju u bh. pravosuđu Field je rekao da postoji veliki broj izazova, ali nije sve u jednoj osobi ili jednoj instituciji.

“Vladavina prava je ključ za svaku uspješnu zemlju. Građani trebaju imati povjerenje u pravosuđe. To je prioritet. Niko nije zadovoljan stanjem pravosuđa u BiH, uključujući ljude u institucijama. Mi smo pružali i nastavit ćemo podržavati te institucije u tom procesu. Nije lako reformisati pravosuđe, ali mi pomažemo implementaciju preporuka i mišljenja”, rekao je.

“Nismo zadovoljni rezultatima do sada. Mislim da je jasan put pred nama. Poslije mišljenja Evropske komisije – vladavina prava je jedan od prioriteta. Trebamo raditi zajedno na novom zakonu o VSTV-u, to je jedan od prioriteta. On će pomoći radu VSTV-a, da radi bolje”, poručio je.
Field je u Danu uživo ocijenio da je “odliv mozgova” iz BiH jedan od najvećih problema, budći da on stalno sluša kako su građani frustrirani, žele bolje javne institucije, zdravstv i obrazovanje. Vlasima ljudi koji odlaze trebaju biti prioritet – jer je to prava kriza.

Godišnji nacionalni program je prava prilika za Bosnu i Hercegovinu i prilika za bolju saradnju sa NATO-omo.

“Srbija ima konstruktivnu saradnju sa NATO-om, to je moguće za BiH. EU put i NATO – oba cilja su važna, ali put k njima je važniji. Reformski put, poboljšanje života građana – taj proces reformi, to je prioritet”, rekao je.

Komentarišući Povorku ponosa najavljenu za 8. septembar, Filed je rekao da je to velika prilika.

“Da daju podršku svojo braći i sestrama iz LGBT zajednice. One se održavaju u cijelom svijetu, uključujući i sve druge zemlje na Zapadnog Balkanu. Velika je prilika da se kaže da je BiH otvorena prilika, zemlja za sve i da su svi dobrodošli. Povorka ponosa će biti snažna poruka i radujem se što ću učestvovati”, izjavio je Field.

Njegova poruka za kraj gostovanja bila je da Vleika Britanbija ostaje prijatelj BiH, da je udvostručena podrška i da se to neće promijeniti. Poručio je da će raditi za budućnost, a da građani trebaju očekivati i zahtjevati bolje i više.