Koliko nas košta neodlazak djece u školu?

Ono što je počelo kao zdravstvena kriza u BiH u konačnici pretvoriti u ustavnu krizu, tim prije što idu lokalni izbori, pa će političari i sami gurati zemlju u tom pravcu

Udruženje roditelja “Naša djeca 2014” pokrenula je peticiju s ciljem povratka djece u školske klupe, naglašavajući kako djeca nisu glavni prenositelji koronavirusa, niti su izloženi najvećem riziku, a da najviše ispaštaju u trenutnoj situaciji.

O utjecaju koronavirusa na ekonomsku situaciju i obrazovni sustav razgovarali su s Vjekoslavom Domljanom, uglednim bh. ekonomistom koji im je objasnio koliko košta izostanak djece i nastavnika iz škole, priopćili su iz Udruge.

“Tri četvrtine od ukupno 1,5 milijardi djece je zbog koronavirusa ostalo izvan škola. Norveška istraživanja pokazuju trošak od 173 dolara dnevno po djetetu za vrijeme zatvaranja predškolskih, školskih i srednjoškolskih ustanova i to po konzervativnim izračunima. Trošak se prvenstveno odnosi na izgubljenu buduću zaradu učenika zbog slabijeg obrazovanja te u manjoj mjeri na gubitak na produktivnosti roditelja učenika”, podvukao je Domljan.

Po njegovim riječima, i istraživanja u Engleskoj su pokazala kako izravni troškovi izgubljenog nastavničkog inputa samo u javnom sektoru (a privatni je dvostruko veći) iznose jednu milijardu funti sedmično, odnosno 50 milijardi funti godišnje.

“Nažalost, istraživanja za BiH ne postoje niti se, koliko je poznato, iko time bavi”, napomenuo je Domljan.

Dodao je kako navedene situacije imaju za ishod slabije rezultate učenika, što najviše pogađa učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

O ekonomskoj situaciji u zemlji kazao je kako slijedi teško i zahtjevno razdoblje.

“Bosna i Hercegovina je patila od ekonomskih neravnoteža i prije izbijanja pandemije koronavirusa. Pandemija će duboke strukturne neravnoteže još više produbiti. Pored postojećih neravnoteža pojavit će se druge, primjerice fiskalna. Potom će se javiti finansijska, jer će biti problem finansirati budžetske deficite. Tako će se ono što je počelo kao zdravstvena kriza u BiH u konačnici pretvoriti u ustavnu krizu, tim prije što idu lokalni izbori, pa će političari i sami gurati zemlju u tom pravcu. U tom kontekstu obrazovanje je samo najnovija žrtva, kao što će nova školska/akademska godina jasno pokazati”, mišljenja je Domljan.

Udruženje roditelja “Naša djeca 2014” od nadležnih institucija Vlade HNK-a, kantonalnog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Kriznog štaba, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu traži da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju opće karantina, poručili su.

Izvor:fokus.ba